Instrucțiuni pentru curățarea și întreținerea piscinei: sfaturi generale

Instrucțiuni pentru curățarea și întreținerea piscinei: sfaturi generale

Investind bani și timp în amenajarea unei piscine private sau publice, proprietarii trebuie să înțeleagă particularitățile întreținerii ulterioare. Curățarea este o parte integrantă a îngrijirii unui rezervor de apă artificial, iar acum veți afla detaliile procesului de curățare.

De ce este necesară curățarea și cât de des trebuie efectuată?

Curățarea piscinei trebuie efectuată pe tot parcursul anului, indiferent de tipul și frecvența utilizării acesteia. Dacă nu este realizată sau este efectuată necorespunzător, există riscul:

Instrucțiuni pentru curățarea și întreținerea piscinei: sfaturi generale
  • contaminarea apei cu microorganisme patogene - înotul într-o astfel de piscină reprezintă o amenințare pentru sănătate, din cauza riscului de infecție;
  • Înfundarea sistemului de filtrare, a elementelor de alimentare cu apă și canalizare;
  • uzura prematură a elementelor construcției și necesitatea frecventă a efectuării lucrărilor de reparații;
  • crearea situațiilor periculoase în timpul utilizării - pe suprafețele murdare se poate aluneca și se pot produce accidentări;
  • Creșterea costurilor curente de întreținere. 

Frecvența realizării activităților de curățare este determinată de o combinație de factori:

  • dimensiunea piscinei;
  • localizarea (în interior sau exterior)
  • tipul (gonflabilă, cu faianță, cadru)
  • materialul
  • frecvența utilizării și numărul de utilizatori 
Instrucțiuni pentru curățarea și întreținerea piscinei: sfaturi generale

Este important de menționat că nu se poate să ne limităm doar la curățenia generală, care conform standardelor de igienă trebuie efectuată cel puțin o dată pe lună. Suplimentar, este nevoie să se realizeze curățări zilnice și săptămânale, pentru a nu apărea prea des necesitatea unor operațiuni ample de curățare.

Curățenie generală

Curățenia piscinei poate fi efectuată prin metode mecanice, electrofizice și chimice. Prima metodă implică utilizarea de filtre, mașini speciale și aspiratoare (există modele robotizate), a doua metodă utilizează aparate cu ultraviolete și ozonatoare, iar a treia metodă folosește clor, brom, oxigen și alți reactivi. Combinația acestor metode este cea mai eficientă. 

Pașii principali ai curățării:

  1. Inspecția atentă a elementelor exterioare și a suprafețelor din apropiere pentru a verifica integritatea și prezența murdăriei. 
  2. Evaluarea stării și gradului de contaminare a apei, a suprafețelor interioare și exterioare. Pe baza acestei evaluări, se iau decizii privind metodele de curățare de utilizat. 
  3. Îndepărtarea contaminanților identificați prin metode mecanice – extragerea gunoiului, tratarea suprafețelor pentru mucegai etc.
  4. Curățarea și lustruirea elementelor cromate – scările și balustradele sunt atinse frecvent de vizitatori, de aceea necesită o atenție specială. Este esențial nu doar să se elimine murdăria, ci și să se restaureze strălucirea naturală. 
  5. Spălarea vasului și a pereților piscinei, cu golirea prealabilă a apei. Dezinfectarea suprafețelor cu substanțe chimice speciale este obligatorie. 

De asemenea, poate fi nevoie de curățarea suplimentară a prelatei, husei și filtrului. Apa trebuie schimbată frecvent (de preferat la fiecare 4 zile în cazul utilizării frecvente), iar pentru piscinele mari trebuie acordată atenție menținerii echilibrului chimic. Nivelul optim de ph este de 7,2-7,8, și trebuie monitorizate concentrațiile de clor și nivelul de alcalinitate.

Pași simpli pentru a reduce necesitatea curățeniilor generale frecvente.

Instrucțiuni pentru curățarea și întreținerea piscinei: sfaturi generale
  • Îndepărtați zilnic impuritățile de pe suprafața apei cu ajutorul unei plase sau a unei site
  • folosiți produse de curățare de la producători de încredere și respectați cu strictețe instrucțiunile – pentru piscinele private, oxigenul activ sau bromul sunt cele mai sigure, iar pentru locurile publice, clorul este mai adecvat
  • curățați podelele din jurul piscinei – cel mai convenabil este să folosiți o perie dură și un detergent neabraziv.
  • atribuiți unui angajat responsabilitatea de a monitoriza parametrii apei sau faceți acest lucru personal.

Curățenie profesională sau pe cont propriu

Întreținerea stării apei și a construcției piscinei este pe deplin responsabilitatea proprietarului. Nu există reguli precise despre cine ar trebui să se ocupe de lucrările de curățenie, dar trebuie să țineți cont de următoarele:

  1. Curățarea piscinei zilnică și săptămânală nu presupune realizarea unor lucrări ample, spre deosebire de curățenia generală, care este efectuată cu ajutorul echipamentelor speciale și a unei game largi de substanțe chimice. Achiziționarea echipamentelor, a instrumentelor, a substanțelor chimice și efectuarea unei curățenii complexe nu este justificată, dar îndepărtarea gunoaielor și curățarea elementelor exterioare de impurități poate fi realizată cu ușurință de către proprietari. 
  2. Dacă curățenia este efectuată de specialiști, aceștia garantează un anumit rezultat și efectuează procedura într-o secvență corectă. Dacă acționați singuri, nu puteți fi 100% siguri de curățenia apei, a fundului și a bolții. 
  3. Structurile cu cadru și cele gonflabile pot fi încercate să fie curățate fără a angaja persoane străine, dar piscinele cu gresie necesită întreținere profesională (în special cele de dimensiuni mari) 

În mod ideal, operațiunile de curățare zilnică ar trebui să fie gestionate fie de proprietari, fie cu implicarea personalului, în cazul unei piscine publice, iar pentru curățenia generală ar trebui să fie aduși experți. Aceasta va menține curățenia și ordinea, aspecte esențiale pentru cei care primesc vizitatori - aceștia pot veni în orice moment pentru inspecții și pentru a efectua măsurători ale apei. Pentru a comanda curățenia piscinei cu garanția unui serviciu de calitate și a unui preț rezonabil, puteți apela la Clean service groupVă puteți baza pe echipa noastră să ajungă la timp la adresa indicată din Chișinău și să finalizeze lucrările fără întârzieri. 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comanda apel
+
Sunati-ma!
Scroll to Top