Curățenia generală pe puncte — reguli și sfaturi

Curățenia generală pe puncte — reguli și sfaturi

Întreținerea zilnică a ordinii nu necesită mult timp. Dar periodic este nevoie de curățare mai minuțioasă a spațiului de locuit. Vreți să aflați cum să faceți curățenie generală eficient și repede? Atunci ar trebui să apelați la experiența clinerilor profesioniști. Aceștia au propria tehnologie, elaborată și verificată minuțios, pe care proprietarii o pot folosi pentru a-și curăța apartamentul sau casa.

Principiile de bază

Așadar , curățenia generală cuprinde o serie întreagă de măsuri, inclusiv spălarea geamurilor și pereților, curățarea mobilierului și a caloriferelor. Gospodinele fără experiență sunt deseori dezorientate și nu știu cu ce să înceapă. Ele se apucă ba de un lucru, ba de altul, ca la sfârșit să nu obțină rezultatele dorite, deși se obosesc foarte mult. Pentru a nu irosi energia în zadar, trebuie urmate aceste reguli:

Curățenia generală pe puncte — reguli și sfaturi
 • întotdeauna se începe din încăperea cea mai îndepărtată de la intrare și se mișcă în cerc, direcția de deplasare (în sensul acelor de ceasornic sau în sens invers) nu contează;
 • la efectuarea curățeniei în fiecare dintre camere se respectă același principiu, adică se pornește de la colțul cel mai îndepărtat de la intrare;
 • la ultima etapă se face ordine în bucătărie și camera de baie;
 • curățenia se efectuează întotdeauna în direcția de sus în jos, adică mai întâi se curăță pereții și apoi podeaua, iar etapa finală este spălarea acesteia.

Vă vom spune cum se efectuează curățenia generală în apartament și în casă pas cu pas. În total vor trebui parcurse 8 etape.

Etapa întâi

Este probabil cea mai simplă. Trebuie aerisită camera. Dacă afară este cald, puteți lăsa ferestrele deschise câteva ore. Dacă timpul este răcoros, atunci sunt suficiente 10–15 minute de aerisire. Nu neglijați acest pas, începeți dereticarea cu purificarea aerului.

Etapa a doua

Ea poate fi numită pregătitoare.

 • Este necesar: să scoateți perdelele, cuverturile de pat, păturile, prosoapele și alte obiecte textile ce sunt în casă, să le dați la spălat (puteți porni imediat mașina, pentru a nu pierde timpul). Lucrurile care nu pot fi spălate trebuie puse în saci, apoi date la curățătorie;
Curățenia generală pe puncte — reguli și sfaturi
 • să strângeți tot gunoiul, este comod să luați o pungă și să puneți acolo tot ce trebuie aruncat și să nu mergeți cu fiecare foiță la coșul de gunoi;
 • să strângeți și să aranjași lucrurile care nu sunt la locul lor. Pentru comoditate, este mai bine să se ia de la bun început un coș sau un taz pentru a aduna lucrurile, să se pună acolo tot ce va trebui dus în alte camere;
 • să verificați cu atenție tavanul, în colțuri se adună adesea pânze de păianjen, care trebuie să fie îndepărtate cu o mătură cu coadă lungă; să ștergeți sau să spălați abajururile pentru lămpi.

Etapa a treia

Spălarea ferestrelor este unul dintre cele mai dificile procese. Pentru a face față mai ușor acestei sarcini, e necesar să folosiți ustensile de curățare comode — mopuri speciale, cârpe moi fără scame. Și, de asemenea, curățitoare de geamuri de înaltă calitate. În procesul de spălarea ferestrelor ,pervazurile sunt de asemenea curățate.

Etapa a patra

Acum trebuie să curățați pereții. Se începe prin a scoate tablourile, fotografiile și alte elemente de decor și a le șterge de praf. Cel mai bine este să folosiți pentru curățare un aspirator echipat cu filtru de apă. Acesta trebuie să fie pornit la cel mai slab mod de aspirație, un dispozitiv puternic poate să deterioreze tapetul. Dacă pereții sunt rezistenți la apă, îi puteți șterge cu un mop cu duză de microfibră detașabilă.

Etapa a cincea

Curățenia generală pe puncte — reguli și sfaturi

Începem o luptă totală împotriva prafului. Trebuie să fie curățate:

 • oglinzile, inserțiile de sticla în uși;
 • țevile, caloriferele;
 • cornișele;
 • ușile, ancadramentele;
  plintele de-a lungul perimetrului;
 • obiectele de interior — vase, figurine etc.;
 • fațadele de mobilier;
 • carcasele aparatelor de uz casnic;
 • dacă sunt plante de interior cu frunze mari, atunci nu uitați de ele, praful se acumulează adesea pe acestea.

Pentru a elimina praful e preferabil să cumpărați o cârpă din microfibră, ea curăță mai bine decât cele de bumbac. Nu se folosesc cârpe sintetice, cu ele praful se șterge cel mai greu.

Pentru a curăța mobilierul tapițat, trebuie să utilizați aspiratorul cu o duză specială. Canapele cu tapițerie din piele sunt șterse cu o cârpă umedă.

Etapa a șasea

Mergem la bucătărie. Trebuie să începeți aici cu strângerea și spălarea veselei murdare, aceasta este încărcată în mașina de spălat vase sau spălată manual și așezată la locul ei.

Curățenia generală pe puncte — reguli și sfaturi

În continuare curățenia generală în bucătărie se efectuează în următoarea consecutivitate:

 • se spală capacele superioare și fațadele mobilierului de bucătărie;
 • se curăță hota, inclusiv filtrele;
 • se spală șorțul de bucătărie;
 • se curăță plita de gătit;
 • se curăță aparatele de uz casnic — frigider, cuptor cu microunde etc.;
 • se curăță și se dezinfectează chiuveta și robinetul.

Suprafețele pe care sunt picături de grăsime sunt curățate după cum urmează:

 • se pulverizează un produs special, care dizolvă grăsimea;
 • se lasă timp de 10-15 minute ca să acționeze;
 • se spală suprafețele cu apă curată.

Etapa a șaptea

La penultima etapă se efectuează curățarea generală a camerei de baie. Pentru a nu pierde timpul, se recomandă ca înainte de a începe lucrul în bucătărie să se trateze cada de baie, dușul, toaleta, chiuveta cu un agent de curățare. În timpul când se deretică în bucătărie, substanțele chimice vor dizolva sau înmuia murdăria și apoi tot ce va rămâne este să clătiți cu apă curată.

Acum puteți începe spălarea pereților de la tavan la podea. Apoi ștergeți oglinzile și suprafețele de sticlă.

Dacă în baie este instalată ventilație artificială, aceasta trebuie să fie pornită pe toată durata de lucru. Doar în camera de baie, de regulă, nu sunt ferestre și este imposibilă ventilarea încăperii. Iar inhalarea vaporilor de la produsele de curățare a instalațiilor sanitare este extrem de nocivă.

Etapa a opta

Se începe curățarea podelei. Aceasta mai întâi trebuie aspirată bine, apoi spălată. Dacă sunt covoare, atunci acestea sunt aspirate, rulate și apoi se trece la curățarea podelei.

Lucrări suplimentare

Dacă doriți ca în locuință să fie ordine perfectă, atunci la cele opt etape se adaugă aranjarea în dulapuri, debara, rafturi. Ea ar trebui să fie efectuată din timp, înainte de ziua în care este planificată curățenia generală în casă.

Curățenia generală pe puncte — reguli și sfaturi

Lucrul se desfășoară după cum urmează:

 • din dulapuri se scot toate lucrurile;
 • suprafețele interioare sunt șterse de praf, se lasă să se usuce și să se aerisească;
 • între timp, se aleg și se sortează lucrurile;
 • tot ceea ce este deteriorat ar trebui să se arunce;
 • lucrurile în stare bună, care nu sunt folosite puteți încerca să le vindeți sau să le donați în scopuri caritabile;
 • lucrurile sortate sunt aranjate la locurile lor.

În mod similar se face ordine în noptiere și debara.

Cât de des trebuie de făcut curățenie?

Rămâne să elucidăm cât de des se efectuează curățenia generală. Periodicitatea optimă este determinată individual. În cele mai multe cazuri, este suficient să „generalizați” o dată la jumătate de an. Dar dacă în casă sunt copii mici sau cineva din membrii familiei suferă de alergie, este necesară o dereticare mai frecventă a spațiului de locuit.

Mai des trebuie de făcut ordine în bucătărie și baie, în aceste camere ar trebui să faceți curățenie generală locală o dată pe lună.

Ce-i de făcut când nu aveți nici forțe, nici timp?

Volumul de muncă în timpul curățeniei generale este mare. Chiar dacă lucrați fără întreruperi, cu implicarea ajutoarelor și strict conform schemei, va dura cel puțin 8 ore pentru a aduce în ordine un apartament obișnuit cu două camere. Aceasta înseamnă că va trebui să-i acordați practic o întreagă zi de odihnă.

Nu fiecare este gata pentru astfel de „fapte eroice”. La urma urmei, după o săptămână de lucru obositoare, îți dorești să te relaxezi și nu să țopăi toată ziua cu aspirator și cârpe. Dacă nu aveți timp și puteri pentru curățenie generală, atunci sunt două soluții.

Curățenia generală pe puncte — reguli și sfaturi

Volumul de muncă în timpul curățeniei generale este mare. Chiar dacă lucrați fără întreruperi, cu implicarea ajutoarelor și strict conform schemei, va dura cel puțin 8 ore pentru a aduce în ordine un apartament obișnuit cu două camere. Aceasta înseamnă că va trebui să-i acordați practic o întreagă zi de odihnă.

Nu fiecare este gata pentru astfel de „fapte eroice”. La urma urmei, după o săptămână de lucru obositoare, îți dorești să te relaxezi și nu să țopăi toată ziua cu aspirator și cârpe. Dacă nu aveți timp și puteri pentru curățenie generală, atunci sunt două soluții. Clean Service Group. Компания оказывает услуги по проведению генеральной уборки квартир и частных домов, а также, офисов и служебных помещений.

A doua variantă a problemei este optimă pentru majoritatea oamenilor care lucrează. Profesioniștii din Clean Service Group fac curățenie rapid și calitativ, folosind produse eficiente și ecologice, precum și echipamente profesionale. Lucrările se efectuează în timpul convenabil pentru client.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comanda apel
+
Sunati-ma!
Scroll to Top